Læs mere om Bell'ItaliaHvem er vi?Læs vores artiklerVil du annoncere?

 

 

Soltørrede tomater

 

Flere og flere spændende italienske ingredienser indtager de danske hjem og således også de tørrede tomater. De er lette at lave selv og kræver faktisk kun to ting: Tid og masser af sol. Begiver man sig til Sicilien i højsommeren kan man ude på landet se hvordan man tørrer disse tomater, og det kan det være fristende at prøve sig frem og fremstille sine egne tørrede tomater. Skulle man have lyst til at gøre det hjemme i Danmark, er det muligt, og skulle vejret skifte kan man lufttørre dem i ovnen under meget lav varme.

 

Pomodori secchi - Tørrede tomater

 

Masser af modne tomater (helst små og runde) og havsalt.

Vask og tør tomaterne. Skær dem over i to dele og læg dem på en rist med de afskårne sider opad. Drys med salt og stil risten i solen, hvor de skal tørre i flere dage. Tomaterne er færdige når de har opnået en passende mørk farve. Husk at tage dem ind om aftenen så de holdes tørre. Visse steder trækker man tomaterne på snor,  som var det en perlekæde, og man kan se dem hænge langs husmure og fra balkoner.

Selv køber jeg ofte cherrytomater og tørrer dem. Skule vejret ikke være ideelt for tomattørring kan ovnen benyttes. Stil den på minimum varme og lad tomaterne tørre. Skal de bruges til salater kan man nøjes med at tørre dem delvist så de stadig har den del fugt i sig.

 

 

Pesto Sole di Sicilia - Pesto med Siciliens sol.

 

Det hænder jeg kommer forbi Selinunteområdet hvor jeg har venner på en mindre vingård. Og som altid på Sicilien bliver man straks inviteret på mad, og pasta med Pesto Sole di Sicilia plejer Montalto-familien at servere når der dukker  uventet besøg op. Efterhånden er det blevet noget af en tradition at "dukke op" når vi er i området - Montalto er nemlig også vinbonde, og et besøg starter altid med en tur gennem vinkælderen, hvor det i øvrigt let hænder at man bliver temmelig længe i de varme sommermåneder.

 

Tørrede Sicilianske tomater, jomfruolie, hvidløg, peperoncini (små tørrede chili), havsalt, oregano. De tørrede tomater blendes til konfetti-størrelse og derefter røres olien, de finthakkede hvidløg og krydderier langsomt i. Når den er færdig skal stilles den i køleskabet. Se til at ingredienserne altid er dækket af olivenolie.

 

En god teskefuld rækker pr. person. Lad pestoen varme  et par minutter på panden sammen med friskkogt pasta og nyrevet parmesanost, eller endnu bedre pecorino (fåreost).