Læs mere om Bell'ItaliaHvem er vi?Læs vores artiklerVil du annoncere?

 

Italienske druesorter - De Store Druer

 

De italienske vine er fantastiske! Med over 200 forskellige unikke druesorter, der ofte kun dyrkes på et meget afgrænset område, hvad end det er en by, en region eller i Italien. Det er ikke underligt at der er så mange varierede og unikke italienske vine. Italienske vine smager simpelthen anderledes, ikke nødvendigvis bedre, men blot distinkt anderledes. Og så smager de - Ja, Italiensk!

 

Når man ser på vinhylderne rundt omkring i butikkerne er der en overflod af de store druer som Cabernet Sauvignon, Merlot og Shiraz, på den røde hylde, og blandt de hvide så er det Chardonnay og ikke mindst Sauvignon Blanc, der klart dominerer. Når man bevæger sig lidt videre fra disse "sikre valg" og vil smage på noget anderledes så byder Italien velkommen. Det bedste man kan gøre er at besøge et af de mange enoteker (vinbutikker) hvor mankan få vin per glas, og man kan således smage sig frem til anderledes vine, der fortjener at blive ligeså kendte som de store druer.

 

Nebbiolo - den aristokratiske drue fra Piedmonte

Nebbiolo er en drue fra det nordvestlige Italien, og druen er rygrad i nogle af Italiens bedste og ikke mindst dyreste vine. Druen trives specielt godt i området af den lille by Alba, netop i området der er blevet kendt for de storevine som Barolo og Barbaresco.

Navnet kommer af "nebbia" som betyder tåge, og denne meget sent modne drue sidder ofte på stokkene helt frem til slutningen af oktober og helt ind i november. Selvom man har prøvet at plante Nebbiolo i andre lande og andre steder end netop her, så har det ikke været succesfuldt.

 

Sangiovese og dens varianter

De fleste kender Chiantien og Sangiovese-druen er netop rygraden i denne vin fra Toscana, og den er fremherskende i de centrale regioner som Toscana og Umbrien. Vine som Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano og Morellino di Scansano, er alle lavet af varianter af denne drue. Druen skal dog ikke forveksles med den lidt tyndere og ikke så gode Sangiovese di Romagna.

Med Sangiovese kan man producere en mængde spændende vine, og her i det centrale Italien hvor man drikker attraktivt unge vine med dejlige toscanske specialiteter som vildsvinepølse, crostini og grillet kød, er Chiantien et fortræffeligt valg.

Vinen kan dog også ligge længe på fad, og der findes fantastiske Supertoscanere som har haft en rum tid på franske egefade og som har givet robuste og kraftige vine der har opnået stor berømmelse i vinverdenen.

 

Aglianico - den store Syditalienske drue

Italiens største druer laver kompromisløse og autantiske vine, modsat vine fra andre steder i verden. Aglianico er en af de ældste druesorter i Italien, og navnet antyder en Hellenistisk oprindelse. Druen dyrkes i det sydlige Italien i regionerne Campanien og Basilicata. De seneste år er druen kommet ud i verdens søgelys, og man finder mange spændende vine lavet på druen. Druen er bedst i området omkring det jordskælvsramte Avellino, og når absolutte højder i området Taurasi. Her i den vulkanske jord i Irpinia-bakkerne har druerne ikke fået så meget sol som andre steder, men området har et mikroklima der passer lige på denne drue. 

Så finder man en Aglianco fra Taurasi, så er det helt klart værd at tage med hjem.