Læs mere om Bell'ItaliaHvem er vi?Læs vores artiklerVil du annoncere?

 

Italienske forretter - antipasti italiani

 

Det italienske ord antipasto, betyder "før måltidet", og funktionen af disse små retter er netop at gøre klar til det store måltid, og stimulere mavens produktion af mavesafter. Det er altså ikke et måltid, blot en lille "teaser". De skal nydes, smages og spises langsomt mens man venter på det rigtige måltid. Så pas på med at det ikke bliver et måltid. Det skal være et kærligt forspil for maven og ikke en epilog.

 

Det er naturligvis meget forskelligt hvad man får serveret som antipasti, og det afhænger af årstiden, hvilket sted man befinder sig geografisk og også hvad man skal have som hovedret.

 

 

 

Det er dog visse retningslinjer. Normalt spiser man kolde forretter hvis måltidet som følger er meget omfattende, og er det mindre omfattende er forretterne ofte varme. Farver og harmoni er også vigtige og det gælder naturligvis om at lave små veltillavede og attraktive retter der både stimulerer øjet og maven.

 

I Toscana og Umbrien spiser man ofte Crostini - små stykker ristet brød med fyld. Her er min egen absolutte favorit, crostini med kyllingelevermousse. I Toscana serveres det ofte med salami og skinke.

 

Ved havet finder man delikate forretter med blæksprutter i tomatsauce, muslinger, små sardiner i eddike, fritterede fiskeyngel "neonati" og måske en lille anretning med klipfisk. Inde i landet er det naturligvis grøntsager der dominerer - fritterede auberginer, marinerede zucchini, pølser, oste, oliven og grillede peberfrugter.

 

Pas på - er der buffet betaler man ofte efter hvor meget man spiser - og det er ikke som en dansk buffet hvor man går flere gange, er det en engangspris, så tager man en tallerken og forsætter menuen.

 

Enkelte restauranter har specialiteret sig i netop antipastiens glæder og her kommer der en stribe forretter der bliver sat på bordet, her spiser man løs, men igen, levn plads til pasta eller hovedret.

 

Velbekomme!